Print pagina

CDA Den Haag: spoeddebat met premier Rutte over pulsvisserij

25 januari 2018

Vissers, reders en ondernemers in de vis voerden vandaag samen met het CDA Den Haag en Katwijk actie om innovatieve en milieuvriendelijke visserij te redden in Europa.

Pieter Omtzigt, Jaco Geurts, Cees Pluimgraaff en Karsten Klein in de Scheveningse Visafafslag Pieter Omtzigt, Jaco Geurts, Cees Pluimgraaff en Karsten Klein in de Scheveningse Visafafslag

Scheveningse CDA'er Cees Pluimgraaff zette de actie #Reddevissers op kort nadat bekend werd dat het Europees Parlement voor een verbod op pulsvissen had gestemd. In de Scheveningse Visafslag maakten de actievoerders vanochtend duidelijk dat ze alles op alles willen zetten om het verbod op pulsvissen van tafel te vegen. Het CDA staat lokaal, landelijk en in Europa pal achter hen en heeft voor volgende week een spoeddebat met premier Rutte en minister Schouten van Landbouw en Visserij afgedwongen in de Tweede Kamer. Ook is er op verzoek van het CDA een speciaal gezant aangesteld die het tij in Europa moet keren.

Karsten Klein, wethouder Havens in Den Haag en CDA-lijsttrekker: ,, Onze vissers hebben lef door als eerste hun schepen te vernieuwen met de kostbare en milieuvriendelijke pulstechniek. Deze pioniers lopen ver vooruit op de rest van Europa en moeten daarvoor worden beloond in plaats van afgestraft.” Alleen al in Scheveningen gebruikt meer dan 60 procent van de vissers de pulstechniek. Daarmee leverden zij een flinke bijdrage aan de 36 miljoen euro die de Scheveningse Visafslag vorig jaar omzette. De visserij bloeit in Scheveningen en andere Nederlandse vissersplaatsen en zorgt voor economische groei en werkgelegenheid.  Ook Tweede-Kamerleden Jaco Geurts en Pieter Omtzigt, die bij de actie aanwezig waren, erkennen het economisch en sociaal belang van de Nederlandse visserij en pleitten tijden de actiebijeenkomst voor eerlijke concurrentie binnen Europa. Het CDA wil dat visondernemers uit alle landen dezelfde kansen krijgen.

In totaal is in Nederland voor miljoenen geïnvesteerd in de pulsvismethode. Door deze nieuwe manier van vissen –waarbij elektrische pulsen worden afgegeven – is er veel minder schade aan de zeebodem, minder loze bijvangst en is er minder dieselolie voor de schepen nodig. Het lopende wetenschappelijk onderzoek laat een gunstig beeld zien. Karsten Klein: ,,De onderzoeksresultaten staan in schril contrast met het op emotie gebaseerde debat dat binnen het Europees Parlement is gevoerd. Het nu tijd dat we de feiten voorop gaan stellen.”