Print pagina

CDA: onderzoek drugsgebruik in Haagse horeca en shishalounges

17 april 2018

CDA-raadslid Daniëlle Koster heeft het gemeentebestuur verzocht te onderzoeken wat het drugsgebruik is in het Haagse uitgaansleven en of dit is toegenomen. Daniëlle Koster: ,,We krijgen aanwijzingen dat het bestellen van drugs in Den Haag haast net zo simpel en normaal is als het bestellen van een pizza. Weinig mensen realiseren zich wellicht dat ze zo een wereld van liquidaties, witwassen, fraude en milieucriminaliteit in stand houden. Dit moeten we in onze stad niet willen.”

Aanleiding voor de vragen van het CDA is de constatering van Korpschef Akerboom en de minister Grapperhaus van Justitie dat het gebruik van drugs in het uitgaansleven ‘normaal’ is geworden en wordt ‘geromantiseerd’. De minister van Justitie gaf zelfs aan dat het gebruiken van drugs wordt geassocieerd met ‘happy time’, alsof het erbij hoort. Koster: ,,Dit is totaal onacceptabel en gevaarlijk. Ik ben benieuwd of het college deze constatering deelt en zo ja, hoe het college hiertegen optreedt.”

Het CDA Den Haag wil weten hoeveel criminaliteit en overlast in de stad verband houden met drugs en wat de trend hierbij is; wordt het minder, meer of blijft het gelijk? In het bijzonder vraagt het CDA te kijken naar de situatie in shishalounges. Koster: ,,Ik ben benieuwd of het college redenen ziet om de regels voor shishalounges en overlastgevende horeca aan te scherpen. Wat vindt het gemeentebestuur bijvoorbeeld van maatregelen zoals bibob-onderzoek en onderzoek naar omzet en financiering van shishalounges en andere overlastgevende horeca?”

Volgens de minister gaat er jaarlijks drie miljard euro om in de Nederlandse drugshandel. De minister stelde dat Justitie slechts in staat is om tien procent op te sporen. Het CDA vraagt het college of zij zicht heeft op welk deel van deze drie miljard omgaat in de omgeving van de gemeente Den Haag en welk deel daarvan is op te sporen.