Print pagina

De Week van Michel!

11 februari 2018

Het was een drukke week in onze mooie stad!

Maandag
Vandaag hebben wij onze Algemene Ledenvergadering, waarbij onze leden het laatste woord hebben over het verkiezingsprogramma.
Door middel van amendementen worden er door leden nog enkele programmapunten veranderd en toegevoegd. Zoals door Robbie van der Veen, die met succes voor de Haagse Markt nog een aantal punten inbrengt.

Zelf breng ik het opknappen van binnenstedelijke winkelgebieden, zoals de Leyweg en het winkelgebied in Loosduinen, nog extra onder de aandacht in ons programma.
Het is van belang dat dit soort aandachtspunten goed in je programma staan. Hiermee laat je zien waar je straks, namens jouw kiezers, voor gaat knokken tijdens de volgende collegeperiode.
En hoe meer stemmen je hebt, hoe sterker je staat om een programmapunt ook daadwerkelijk voor elkaar te krijgen. Zo simpel werkt het in de democratie.

Maar let op: Je kunt van álles in je programma zetten, om zo veel mogelijk stemmen te krijgen. Lekker populair. De vraag is hoeveel de partijen er financieel voor over hebben én waar ze denken dat geld vandaan te krijgen.
Zo zie ik bij een paar populistische partijen staan dat ze meer parkeergarages willen hebben. Top, wil ik ook! Maar ik zie bij deze partijen totaal geen financiële dekking voor deze investeringen, die in de 10-tallen miljoenen lopen per parkeergarage.

Als CDA willen we ook meer parkeergarages in binnenstedelijke gebieden. We houden het alleen realistischer en dat betekent dat wij eerst gaan kijken naar het inefficiënte gebruik van veel bestaande parkeergarages in Transvaal, de Schilderswijk en bij de Haagse Markt. En we kijken eerst naar bouwterreinen die al jarenlang leeg staan en die voorlopig zeer goed zouden kunnen fungeren als parkeerplekken, zoals bij de Uitenhagestraat en de Herman Costerstraat/Paul Krugerlaan.

Dinsdag
Vandaag staat op de voorpagina van het Telegraaf-stadskatern het bericht van mij over het plan voor een binnenhaven bij het Centraal Station.

Door middel van een motie is dit plan in het grachtenplan voor Den Haag gekomen. Een belangrijke stap!
Lees er hier meer over

Woensdag
Vandaag heb ik tot laat in de avond héél veel gesprekken in de stad met ondernemers, bewoners en bij welzijnsorganisaties. Van het chique Vroondaal, waar bewoners en organisaties zich inzetten voor Loosduinen tot en met de Stichting Avrasya van Fatma Aktas, midden in de Schilderswijk.

Werkbezoek CDA Den Haag (archieffoto) Werkbezoek CDA Den Haag (archieffoto)

Zij werken onder moeilijke omstandigheden met heel veel vrijwilligers, die zich inzetten voor mensen die hulp, in welke vorm dan ook, keihard nodig hebben.

Donderdag
Met vergaderingen in de ochtend, middag én avond, zit ik de hele dag in de Raadszaal…
In de ochtend en de middag hebben we het vooral over onderwijshuisvesting. We merken dat voor sommige ambities van schoolbesturen, er onvoldoende overleg lijkt te zijn geweest met de gemeente over de benodigde huisvesting. Het verwachtingsmanagement en de communicatie lijken niet op elkaar afgestemd te zijn en dat is jammer. Het is niet goed voor de school, niet goed voor de omwonenden die vaak geconfronteerd worden met forse uitbreiding van een school, maar bovenal niet goed voor leerlingen, die te vaak en te lang in krappe schoolgebouwen zitten.
Dit moet anders.

In de avond hebben we het over de vervanging van de sporen voor tramlijn 1 op de Scheveningseweg.
Bewoners en organisaties hebben hierover zeer nauw met elkaar samengewerkt en het plan is nu uitgebalanceerd. Het is hard nodig dat we hierover nu een besluit nemen, want het spoor is inmiddels dusdanig slecht dat de tram over dit lange stuk langzaam moet rijden.

Samen met Groen Links maken we ons nog druk over de onderbezetting van parkeerplaatsen met laadpalen voor elektrische auto’s in de stad.
Deze onderbezetting komt o.a. voor in buurten waar er betaald parkeren is. Elektrische auto’s hebben een paar uur nodig om te kunnen opladen.

Wat het CDA betreft moet er altijd ruimte zijn voor innoveren, onderzoeken en experimenten Michel Rogier over oplaadpalen

In gebieden waar je maar voor een bepaalde duur mag staan, is er hiervoor dus te weinig tijd. Het is voor het CDA en Groen Links de moeite waard om te onderzoeken of een ruimere parkeertijd voor elektrische auto’s ervoor kan zorgen dat deze speciale parkeerplekken beter worden benut.
D66 wethouder De Bruijn doet er lacherig over en is niet van plan dit te onderzoeken en ik vind dit raar. We zitten aan het begin van een tijdperk waarin we inzetten op mobiliteits- en energietransitie.
Wat het CDA betreft moet er altijd ruimte zijn voor innoveren, onderzoeken en experimenten. Zeker als je in de stad studenten wil faciliteren met stages en hen wil uitdagen om mee te denken over oplossingen voor complexe vraagstukken.

Vrijdag
Vandaag heb ik weer een gesprek met iemand die zeer gefrustreerd is over hoe de gemeente om gaat met klachten. Er zijn opvallend veel mensen de laatste tijd, die wanhopig zijn over de manier waarop wordt gereageerd op klachten over o.a. geluidsoverlast van trams en zoals vandaag over de plaatsing van ORAC’s, ondergrondse afvalcontainers.

Veel besluiten worden volgens het boekje uitgevoerd, maar om het voor bewoners en ondernemers leefbaar te houden, moet je de objecten soms nét iets anders plaatsen.
Zeer frustrerend als er geen maatwerk geleverd wordt! Mensen worden hier wanhopig van en vluchten uiteindelijk zelfs de stad uit, als ze daartoe in de gelegenheid zijn.

Vandaag lanceren we ook een woonmanifest. Lees er hier alles over.

Zaterdag
Terwijl veel van onze vrijwilligers in de wijken en op de markten aan het flyeren zijn, ben ik als Bijzonder Ambtenaar van de Burgerlijke stand gevraagd om een huwelijk te voltrekken.

Ik vind het altijd zeer eervol als je gevraagd wordt voor zo’n belangrijke gebeurtenis!

Zondag
Rustdag, maar wel vroeg op staan voor het Olympisch schaatstoernooi in Zuid Korea.
Een volle bak koffie help daarbij.

Met goud voor Sven is het niet voor niets geweest!

In de middag ben ik aanwezig bij de herdenkingsbijeenkomst van Gijs van Wijk, die we kennen van SGK Sportbelang voor mensen met een verstandelijke beperking, waar hij zich als trainer jarenlang heeft ingezet.
Gijs was ook grote aanjager van de jaarlijkse voetbalwedstrijd tussen Raadsleden en zijn team.
Ik ben gek op voetballen maar dan vooral vanuit een positie langs de lijn. Speciaal voor deze wedstrijden heb ik ooit voetbalschoenen gekocht.
Het waren altijd hilarische evenementen, waarbij de afterparty met de leden van zijn team altijd vele malen langer duurde dan de wedstrijd zelf.
Minstens zo leuk waren de feesten in de Rijswijkse Schouwburg. Tijdens de laatste editie stonden daar artiesten als Lee Towers (jaren lang mede-organisator) en Jan Smit op het podium en jawel ook Dennis Groenewold, Elias van Hees en ik als Raadsleden om samen met zijn team O, o, Den Haag te zingen.
Niet voor niets is de herdenkingsbijeenkomst vanmiddag dan ook in deze schouwburg.

Gijs, plotseling en veel te vroeg overleden.