Print pagina

Haagse schoolgebouwen worden verduurzaamd

19 april 2017

Het college gaat samenwerken met schoolbesturen om te kijken hoe schoolgebouwen verduurzaamd kunnen worden. Dat laat het stadsbestuur weten in beantwoording op vragen die het CDA samen met D66, VVD, PvdA, PvdD en GroenLinks stelde. Op dit moment zijn de Haagse schoolgebouwen nog goed voor een elektra- en gasverbruik dat gelijk staat aan 5000 huishoudens. Het doel is om voor 2040 Haagse scholen klimaatneutraal te maken. Dat kan volgens het college onder meer door zonnepanelen op schooldaken aan te leggen, zoals de partijen graag willen.  

In de beantwoording  van de vragen onderschrijft het stadsbestuur dat energieneutrale schoolgebouwen een belangrijk onderdeel vormen bij het streven naar een klimaatneutrale stad. De partijen vinden het positief dat het college bereid is te kijken naar mogelijkheden voor cofinanciering, zodat het voor scholen makkelijker wordt om duurzame investeringen te doen. Ook geeft het college aan dat het werkt aan een subsidieregeling waar schoolbesturen aanspraak op kunnen maken als zij hun schoolgebouw willen verduurzamen.

Kinderen maken kennis
De partijen zijn blij met de toezeggingen van het college. “Het aanleggen van zonnepanelen op schooldaken is noodzakelijk om onafhankelijk te worden van de schaarse fossiele brandstoffen. Bijkomend voordeel is dat kinderen op scholen van heel dichtbij kennismaken met verduurzaming en daar over leren”, aldus een woordvoerder namens de partijen.