Print pagina

Lijstduwer Lex Schoenmaker: 'in het CDA heb ik vertrouwen'

10 februari 2018

‘Mister Ado’ Lex Schoenmaker (1947) is één van de grote verrassingen op de kieslijst van het CDA-Den Haag. Schoenmaker voetbalde jaren voor Haagse en buitenlandse clubs, trainde vele elftallen en  zet zich nu als lijstduwer in voor de politiek in zijn woonplaats. ,,Het CDA past bij mij; een man, een man. Een woord, een woord.”

Schoenmaker keert met zijn lijstduwerschap terug naar zijn wortels. De Hagenaar groeide op in een katholiek arbeidersgezin. ,,Het was hard werken, weinig verdienen. Mijn vader was maatschappelijk betrokken en lid van de Katholieke Volkspartij. Zo is ook bij mij genegenheid voor het CDA ontstaan. Het past bij mij. Goede zorg voor ouderen zie ik als een van de speerpunten. Mijn vader was gelukkig tot hoge leeftijd zelfstandig. Maar bij mijn schoonouders heb ik gezien dat we de zorg voor ouderen goed geregeld moeten hebben. Ik vind het vreselijk wanneer er in verzorgingshuizen te weinig mensen rondlopen om ouderen hulp te bieden. Omzien naar elkaar en goede normen en waarden vind ik belangrijk. Ik ben jarenlang voetbaltrainer geweest. Daar draait het om respect voor elkaar. Neem de trend dat docenten tegenwoordig door leerlingen met hun voornaam worden aangesproken. Zo ben ik niet opgevoed en ik ben gebleven wie ik ben.”

Sport is altijd een belangrijk hoofdstuk geweest in het verkiezingsprogramma van het CDA. In dat opzicht is het logisch dat sporthelden als Lex Schoenmaker een plek op de lijst vinden. Sporten zorgt ervoor dat mensen met elkaar verbonden worden en het is goed voor de gezondheid. Schoenmaker: ,,Het CDA heeft mooie sportevenementen naar de stad gehaald en onder meer gezorgd voor trainingsvelden. Wat betreft de relatie tussen de gemeente en ADO is er nog wel werk aan de winkel. We moeten nader tot elkaar komen. We hebben de betrokkenheid van de gemeente nodig. Dat vind je natuurlijk ook terug in het CDA-programma. Het ADO-stadion moet ook in de toekomst goed onderhouden worden en er moet plek blijven om met betaald voetbal te kunnen trainen.”

Net als veel mensen is Schoenmaker wel eens sceptisch geweest over politiek. Er waren tijden dat hij er niet veel om gaf als er een nieuw bestuur van stad of land moest worden gekozen. Dat is nu definitief veranderd. Sterker nog, de lijstduwer roept iedereen op van zich te laten horen op 21 maart. ,,Ik stem uiteraard CDA – maar niet op mijzelf, hoor! Het CDA is altijd een leidinggevende partij geweest. Tuurlijk, ze hebben ook wel eens een knauw gehad. Je ziet golfbewegingen in de politiek. Kleinere partijen in de stad spelen daarop in. Je hoort ze hard roepen, maar als ze eenmaal in het bestuur zitten, dan zie je hun beloftes snel vervagen. In het CDA heb ik vertrouwen; wat ze zeggen, dat doen ze ook. Kijk naar de zorg die ze in onze stad overeind hebben gehouden. Een man, een man. Een woord, een woord. Daar hou ik van.”